KEMAHIRAN ASAS DALAM SEPAK TAKRAW
1. Servis
2. Melambung
3. Mengumpan
4. Menanduk
5. Merejam
6. Menghadang
1) SERVIS
- Dalam posisi yang bersedia, tekong akan menjengketkan kaki kanannya sebelum melakukan ayunan.
- Beri isyarat kepada apit tentang ketinggian bola yang dikehendaki.
- Sepak bola dengan menggunakan bahagian dalam kaki dan mengikut lajak.
2) MELAMBUNG
- Terdapat empat fasa dalam membuat lambungan iaitu memegang bola, membengkok lutut, melempar bola dan ikut lajak.
- Pegang bola dengan kemas dan fokus ke arah tekong,
- Bengkokkan lutut bagi mendapatkan daya sebelum melakukan lambungan.
- Luruskan lutut semasa bola dilepaskan dan mengikut lajak.
3) MENGUMPAN
- Tiga fasa yang terlibat semsa mengumpan iaitu posisi diri sedia, dirian tapak dan melakukan sepakan.
- Bersedia mengawal bola.
- Bengkokkan lutut kiri bagi melakukan kestabilan.
- Gunakan kemahiran sepak sila untuk melakukan umpanan
- Imbangkan badan dengan tangan.
4) MENANDUK
- Menanduk bola ialah kemahiran yang menggunakan kepala untuk menghantar, mengumpan, mengawal dan merejam bola.
- Teknik menanduk ialah dengan cara dongakkan muka, kemudian gunakan dahi untuk menolak bola ke atas.
5) MEREJAM
- Pelbagai jenis rejaman yang boleh dilakukan seperti rejaman gunting, rejaman sisi dan rejaman menapak.
- Untuk menguasai kemahiran rejaman ini, pelajar mestilah mempunyai fleksibiliti, kuasa, ketangkasan dan kekuatan yang tinggi.
- Mata memandang bola dan sesuaikan kedudukan diri dengan arah bola.
- Lonjakkan kaki kanan dan gunakan luar kaki untuk rejaman.
6) MENGHADANG
- Menghadang bola ialah satu kemahiran bagi memastikan rejaman yang dibuat oleh pihak lawan ditangkis.
- Menghadang bola boleh dilakukan dengan kaki atau badan.
- Tiga fasa utama dalam kemahiran menghadang :
- Diri sedia.
- Lonjak dengan tinggi sehingga punggung melepasi 0.5 m daripada jaring, semakin tinggi lompatan yang dibuat, semakin tinggi luas kawasan hadangan.
- Pastikan hadangan kaki yang digunakan tepat menghadang bola yang direjam, batal jika menghadang menggunakan tangan
0 comments :
Post a Comment